22-01-07

 

Livelinux_penDe laatste weken heb ik Linux ontdekt als een zeer waardig alternatief voor de windowsomgeving als operating/besturingssysteem. Het is zeker de moeite waard om  dit besturringssysteem beter te leren kennen.

Toegegeven, de leercurve is wat steiler maar je krijgt er toch ook iets voor in de plaats.  De software en heel wat toepassingen zijn vrijwel gratis aan te schaffen. Als je software in de winkel koopt is dit aan aan fractie tov "Windows". In feite betaal je de drager (CD/DVD) en een aantal maanden hulp om je systeem onder de knie te krijgen bij installatie etc. De Suse versie vind ik bijzonder geschikt om mee te starten. Als bonus heb je onmiddellijk heel wat extra software mee. Gimp is een uitstekend grafisch bewerkings programma en de office toepassing mag er ook wezen.

Vandaag loopt een installatie even vlot als bij Windows mits je maar enkele basisgevevens onder ogen houdt. Opteer voor Nvidia-schermkaarten, misschien een iets ouder model en je ondervindt weinig problemen.  Zorg voor een externe modem. Een Win- of interne modem is in dit geval wel om problemen vragen.

Je kan altijd een linuxversie testen die volledig vanuit de cd/dvd draait zonder enig installatie op je harde schijf. Je zal merken dat wanneer je meer en meer met Linux werkt je ook beter de werking en samenhang van het pc gebeuren begrijpt. 

Wil je echt verder doordringen dan kan je zelfs in de buurt via volwassenen onderrricht wel ergens een avondcursus volgen. De inleidende curus hardware is trouwens eveneens zeer interessant. Voorwaarde is dat je interesse wel iets verder ligt dan gewoon internetten en chatten. 

 

00:33 Gepost door janos in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.